De Australian Labradoodle is een hondenras dat oorspronkelijk is ontstaan in Australië. Het ras is ontwikkeld als een hypoallergene en niet-verharende hond, met als doel een hypoallergene hulphond te creëren.  De oorsprong van de Australian Labradoodle kan worden herleid tot de jaren 80, toen een fokprogramma werd gestart in Australië.

 

De eerste generatie Australian Labradoodles werden gekruist tussen een Labrador Retriever en een Standaard Poedel. Deze kruising zorgde voor honden met een vriendelijk temperament en een niet-verharende vacht. Vervolgens werden er nog andere rassen, zoals de Cocker Spaniel en de Ierse Water Spaniel, in het fokprogramma geïntroduceerd om de gewenste eigenschappen te behouden en te versterken.

 

De Australian Labradoodle is een populair ras geworden vanwege zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter, evenals de hypoallergene eigenschappen van zijn vacht. Ze zijn over het algemeen intelligente en speelse honden die goed gedijen in gezinsomgevingen.

 

Vandaag de dag wordt de Australian Labradoodle erkend als een apart ras door verschillende organisaties en is het wereldwijd geliefd als gezinshond en als assistentie- en therapiehond vanwege zijn goede temperament en intelligentie.

 

 

Uiterlijk.

 

Grootte:

De Australian Labradoodle komt in verschillende groottes voor, variërend van klein tot groot. Er zijn drie hoofdgroottes: mini, medium en standaard.

 

Vacht: 

Het ras heeft over het algemeen een dikke, dichte, niet-verharend en krullende of golvende vacht. Deze niet verharende vacht maakt de Australian Labradoodle vaak geschikt voor mensen met allergieën.

 

Kleur: 

De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, chocolade, crème, goud, rood, camel en zilver. Ook combinaties van kleuren zijn mogelijk.

 

 

Karakter

 

Intelligentie:

De Australian Labradoodle staat bekend om zijn hoge intelligentie. Dit maakt ze gemakkelijk trainbaar en geschikt voor verschillende taken.

 

Sociaal: 

Australian Labradoodles zijn vriendelijk, sociaal en goed met kinderen en andere huisdieren. Ze hebben een liefdevol en geduldig karakter.

 

Energiek: 

Ze hebben een redelijk hoog energieniveau en genieten van lichaamsbeweging en activiteiten. Regelmatige wandelingen en speeltijd zijn essentieel om ze gelukkig en gezond te houden. Onze Australian Labradoodles zijn heerlijk energiek buiten en rustig binnen.

 

 

Verzorging:

 

Vachtverzorging: 

De vacht van de Australian Labradoodle vereist regelmatige verzorging. Wekelijks borstelen om klitten te voorkomen is echt nodig. Met bepaalde regelmaat een trimsalon bezoeken is zeker een optie.

 

Beweging: 

Vanwege hun energieniveau hebben ze dagelijks lichaamsbeweging nodig. Dit kan variëren van wandelingen tot speeltijd in de tuin.

 

Training: 

Ze zijn makkelijk te trainen en vinden dit erg leuk. Training, ook op sociaal gebied is ook belangrijk om een goed aangepast en evenwichtig temperament te bevorderen.

 

Gezondheid:

In zijn algemeenheid is de Australian Labradoodle een gezond ras. Er wordt veel gedaan aan bijvoorbeeld gezondheidstests om het ras gezond te houden.